defekta och så jävla handikappade människor....

jo tjenare, tack för dessa fantastiska kommentaterna. det förvånade mig att ordet defekt kan används för att stämpla människor, göra kategorier av dem och inte acceptera vad livet innebär eller vad det kan vara? Fast jag är kanske överdriven med "jävla handikappade", men det är inte förvånande om någon tänker så.

efter att ha läst ett blogginlägg av Charlotta Sjölander -
http://lotta.korento.se/trottsamt-ledsamt-onska-d-inte-va-sant

Herregud. Jag läser inte DN dagligen, har heller inte läst artikeln om vår kulturminister. Men på Charlotta Sjölanders blogginlägg kom jag att läsa kommentatarerna då känner jag att jag måste öppna mitt vrede, min smärta och få vara förbannad. och få vara ledsen.
Som jag skrev på min facebook-wall, nästan dagligen möter jag fördomar om min dövhet, det är någonting jag har accepterat sen yngre dagar, det är inget jag kan göra något och jag väljer inte att operera mig för att jag är glad att jag är den jag är. Jag har heller inte valt att vara döv, jag föddes till att bli det. Men jag lyxar aldrig till att använda tolk, det finns folk som INTE inser hur vi funktionhindrade eller har det behov man ska ha kämpar för att vara en i samhället, det är skit. 
För att omvända ordet "lyx", att få använda tolk för att kommunicera med hörande människor ÄR lyx, jag tror även att få sina tidigare smärtfyllda tänder lagade är också en lyx, att få använda blindkäpp är en lyx eller att få åtminstone stöd från samhället är en lyx.

Missförstå mig inte nu, jag är glad och är stolt av allt jag gör och för att vara. Kalla gärna mig jävla döv eller döving, handikappad, missfoster. Det kommer ändå inte inåt mig, dessa ord förblir alltid luft, för jag vet att det handlar om okunskap eller att dem som kallar mig för det känner mig inte ELLER dem är rädda för att misslyckas. Men så klart jag har känslor som de flesta och jag kan bli riktigt ledsen om någon skriver sådant nedlåtande, överlägset och okänsligt som människor som skrev kommentatarer.
Alltså tycker dessa kommentarer att vi är en grupp av lyxiga människor, att vi bör tänka på stackars människor som tycker pengar ska gå till det rätta. Eller skulle de kalla oss ens människor?
De har tydligen glömt att i princip ALLA betalar skatt för att uppfylla alla behov, t.ex. blindkäppar, att ge dig stöd när du får cancer eller skitsjukdom, att din mormor ska ha det bra på sjukhem/äldreboende, att ditt barn får bra mat i skolan m.m.

Men för fan, rullstolbundna, gamlingar, dagisbarn, mammalediga, blinda, ADHD, sjukskrivna m.fl. är människor, precis som vi döva och de "normalstörda". Inse det eller flytta dit du tror är det normalaste samhället?
Fan alltså de kostar oss i samhället också en massa pengar. Rullstolar kostar, mammor som föder barn och vara lediga med barnet kostar, att vara sjuk kostar, åldrande människor som behöver hemtjänst kostar, alla har ju sina behov.

Döm ALDRIG hunden efter håren och tro att du VET om vad som kan kosta eller vad som ska gälla/är bäst för varje människa.

Vi, varenda människa, måste hjälpa till precis som vi hjälper hemlösa, fattiga, människor vid katastrofer för att få världen bli en bättre plats. 


(ge för fan er  i mina felstavningar, det är en rättighet att uttrycka sitt vrede också!)

Kommentarer
Postat av: Lotta

bra skrivet maria! helt rätt. som tur är håller de allra flesta normalt funtade människor med oss. sen finns det tyvärr alltid människor som är trångsynta.. va kul att jag hittat hit till din blogg nu, ska följa!:) kraaaaam du är bäst

Postat av: malin

Tummen upp! Tummen upp! Jag blir också så arg över sånt så att jag bara vill börja gråta. Puh.

2011-06-03 @ 14:13:03
URL: http://mallie.blogg.se/
Postat av: Sara

Jag är chockad och förstummad över folks inkompetenta hjärnor. Att vi - människosläktet - har fördomar visste jag redan.. Men när jag läser kommentarerna till Charlottes text blir jag matt. Undrar vad för tragiska hemskheter dessa stackars människor gått igenom för att få med sig sådant självförakt? Ja - för jag är av den övertygelsen att de som slår hårt på sina medmenniskor oftast önskar slå på sig själva för någon brist de tror sig ha. Tycker synd om de stackarna som bär på ett mycket svårt funktionshinder - det psykiska!I min värld är människor berikande, oavsett i vilken form de är stöpta. Det finns så mycket spännande att lära om man är villig att lyssna på dem som har andra behov än jag själv och andra sätt att förmedla sig på. Jag är ledsen över att jag inte pratar fler språk - tänk om jag kunde lägga till teckenspråket till min väska av kunskap. Vilka spännande historier jag skulle få höra!

jag känner dig inte ännu Maria - men det jag sett och hört hittills har gjort mig imponerad! DU är en människa jag gärna har i min krets! xxxooo Sara L

2011-06-04 @ 00:38:28
Postat av: Sarah

Visst är hon mysig! :)Jag blev verkligen påverkad av att läsa ditt och Lottas inlägg! Fyfan! Jag brukar vara "tacksam" för mina "defekta" problem för det som jag fått. Ett fantastiskt språk, kultur och allt som de hörande och "perfekta" inte riktigt upplever! Bra skrivet!

2011-06-08 @ 07:30:21
Postat av: Fia

Tack :) Hade väl tur med bakgrunden som gjorde att det blev fint :) Jaa, tunikan är eg. blågrå och jag har ljus ögonfärg, men det blev fint :) kram

2011-06-08 @ 12:14:42
Postat av: Sarah

Tack!!! :):) Snygg design på din blogg!

2011-06-08 @ 17:11:46
URL: http://q86.blogg.se/
Postat av: Lotta

Hej gumman! Jaa du måste visa lite bilder på huset:) älskar dalarhus!:) lamporna på väggen är Ikea, de på bordet från Ullared:-) ha en jättebra helg! Kramar

2011-06-10 @ 06:59:45
URL: http://lotta.korento.se
Postat av: Matilda

Tack, tiden går fort här så att man knappt hänger med. Förhoppningsvis ert förhållande är en roligare attraktion än Fritt fall..hehe..:)

2011-06-13 @ 21:14:10
URL: http://matildamilda.blogspot.com
Postat av: Linda

Ja, hon verkade nöjd:). Söt bakgrund, eller vad det nu heter, med rosor.

2011-06-23 @ 20:59:07
URL: http://nakit.webblogg.se/
Postat av: mallan

är så sugen på tapeten bakom din blogg, jag vet att den är en tapet och vill ha den till sovrummet! råkar du veta vad den heter, varifrån kommer den? :(2011-06-24 @ 23:19:06
URL: http://fabriksflugan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback